Gaszenie stanów zapalnych – wyzwanie naszych czasów.
Omówienie roli kwasów tłuszczowych Omega. Omega 3 (EPA i DHA) jako fundamentalnych w likwidowaniu stanów zapalnych organizmu, ich funkcji i roli, także tego jak bardzo istotne jest dziś zachowanie odpowiednich proporcji (bilansu) pomiędzy kwasami Omega i jak bardzo są one w dzisiejszym świecie, w naszej codzienne konsumpcji zaburzone, z czego to wynika i jak temu przeciwdziałać. Wgląd do Listy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), potwierdzającej, na jak wiele procesów wpływają kwasy Omega. Niedobór tych substancji oznacza nieprawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, serca i całego układu odpornościowego. Z odpornością powiązany jest także nasz mózg. Autor charakteryzuje poszczególne części mózgu, biorące udział w odporności, podkreślając jak ważne jest uruchamianie płatów czołowych. Dominująca dziś biochemia mózgu, dyktowana silnymi wyrzutami kortyzolu, a więc stresu, blokuje płaty czołowe, a powinny być one uruchamiane. Wtedy uzyskamy optymalne korzyści w zakresie neuroplastyki, wyjdziemy poza krótkoterminową i uzależniającą pętlę dopaminową, a znajdziemy autentyczną radość w samym działaniu. Układ nerwowy, mózg, zbilansowane kwasy Omega, niezbędna witamina D, to komponenty warunkujące silną odporność.