Odporność a nasze jelita

Za odporność organizmu odpowiadają nasze jelita. Tak mówią najnowsze badania naukowe. Całym procesem trawiennym, jaki odbywa się w jelitach zawiaduje jelitowy układ nerwowy (JUN) – sieć 50 milionów komórek nerwowych, które oplatają cały układ trawienny od przełyku po odbytnicę. To ten układ nerwowy zawiaduje naszym trawieniem i wszystkim, co się tam dzieje. JUN działa niezależnie od mózgu i ośrodkowego układu nerwowego. Nim pokarm trafi do żołądka, w momencie, gdy rozpoczynamy jedzenie w żołądku wytwarzają się kwasy żołądkowe, powstaje stężony kwas solny, tak żołądek czeka w stanie gotowości na przyjęcie pokarmu z przełyku. Gdy do żołądka trafia pokarm, w żołądku następuje rozdrobienie jedzenia. W tym samym czasie pracę rozpoczynają woreczek żółciowy i trzustka. Wytwarza się żółć potrzeba do pracy jelita cienkiego. Jelito wypełnia się żółcią i innymi enzymami trawiennymi. W jelicie cienki dochodzi do rozkładu tłuszczy i innego pokarmu na składniki odżywcze, to w jelicie cienkim następuje wchłanianie tych składników odżywczych i przekazywanie ich dalej do organizmu. Ściany jelita cienkiego rozpoczynają pracą poprzez skórcze ścian jelita, ruchy perystaltyczne jelita, tak odbywa się przesuwanie treści pokarmowej przez przewód pokarmowy. Poszczególne odcinki ściany jelitowej w jelicie cienkim przysuwają się do ciebie, by przybliżyć pokarm do błony jelita cienkiego, w której zachodzi wchłanianie rozłożonego pokarmu. W tym samym czasie skórcze rozpoczynają się także w jelicie grubym, w wyniku przesuwania się tam i z powrotem, z jedzenia wydobyta zostaje i wchłonięta z pokarmu w 90 procentach woda. Ruchy perystaltyczne jelita grubego przesuwają zawarte w nim treści, niestrawione resztki pokarmu w kierunku odbytnicy, uruchamiając parcie na stolec. To, czego nie rozdrobnił żołądek co półtorej godziny wędruje od przełyku do odbytnicy usuwając niepożądane mikroorganizmy z jelita cienkiego do grubego, a następnie na zewnątrz z organizmu. Te mikroelektryczne ruchy odbywają się tylko wówczas, gdy w przewodzie pokarmowym nie ma już żywności. Jakikolwiek posiłek spożyty w dowolnym momencie ruchy te zatrzymuje. Najbardziej optymalnym czasem ku temu jest okres snu. Każdy pokarm wprowadzony do organizmu zostaje rozłożony na szereg informacji chemicznych, takich jak zawartość tłuszczów, białka, węglowodanów, właśnie w jelitach. Tutaj także wykrywane są zagrożenia w postaci wrogich bakterii, wirusów, czy toksyn, które należy wydalić i usunąć. W jelitach znajdują się nasze komórki odpornościowe i komórki zapalne tzw. cytokiny. Komórki odpornościowe usytuowane w jelicie cienkim występują w skupiskach zwanych kępkami Peyera, są także rozlokowane w ścianach jelita cienkiego i grubego. Od stanu naszych kosmków jelitowych zależy w dużym stopniu stan naszej odporności. Odporność mająca miejsce w naszych jelitach ma dwojaką postać. Odporność wrodzoną i nabytą. Pierwsza zależy od flory bakteryjnej z którą się niejako rodzimy, dziedziczymy. Druga uzależniona jest od naszego stylu życia i odżywiania. Odporność wrodzona to nasz mikrobios, rodzaje bakterii, jakie wypełniają nasze jelito, czyli nasza podatność na choroby lub duża odporność na nie i skuteczna walka z drobnoustrojami.